Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Als lokale ondernemer probeer ik op mijn manier mijn steentje bij te dragen, hieronder een opsomming van een aantal projecten en acties. 

Arbeidsreintegratie en erkend leerbedrijf

In samenwerking met UWV, is Joost! een arbeidsreintegratie locatie voor personen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. De afgelopen jaren hebben twee mensen een volledig reintegratietraject doorlopen, inmiddels zijn zij weer elders aan de slag.Daarnaast biedt Joost! stageplaatsen aan leerlingen uit het speciaal voortgezet onderwijs (onder andere via De Baander in Amersfoort). Joost! is een Innovam Business Erkend leerbedrijf AKA tot MBO niveau 2 in de tweewielerbranche. Niet alleen hebben meerdere leerlingen stage gelopen, één stagiair is inmiddels in dienst als monteur en een andere leerling heeft zijn diploma tweewielertechniek behaald.

verberg tekst

Ondersteuning wielerevenementen voor het goede doel

Voor verschillende wielerevenementen voor het goede doel heb ik vanuit Joost! vrijwillig en kosteloos ondersteuning geboden als reparatiewagen. In 2015 en 2016 heb ik mij ingezet voor 2bike4alzheimer. In 2011, 2012 en 2013 ondersteunde ik Ride4Hope, een driedaags wielerevenement voor de Stichting Stop Hersentumoren, in 2014 reed ik met reparatiewagen voor de Homeride, een vierentwintiguursrit ten behoeve van Ronald McDonaldhuizen.

verberg tekst

Onderwijs, integratie en stimuleren fietsen

Joost! is betrokken bij diverse maatschappelijke projecten en initiatieven gericht op onderwijs, integratie en het stimuleren van fietsen. Zo geef ik regelmatig vrijwillig en kosteloos gastlessen verkeersveiligheid en fietsreparatie, onder andere voor minderjarige nieuwkomers in Nederland. Daarnaast geef ik fietslessen aan diverse groepen en neem ik vaak deel aan fietscontroles. Een aantal organisaties waar ik mij op deze manier voor inzet zijn Het Element in Amersfoort en Samen Opfietsen. Ook werk samen met school voor praktijkonderwijs De Baander in Amersfoort, naast stagebegeleiding ondersteun ik de afdeling fietstechniek, onder andere met lesmateriaal.

verberg tekst

Verkeersprojecten op basisscholen

Joost! biedt ondersteuning bij verscheidene verkeersprojecten op basisscholen. Zo geef ik lessen ´bandenplakken´en fietskeuringen. Dit zijn de Veilig Verkeer Nederland fietskeuringen (met vignet), najaars veiligheidskeuringen en schoolkamp keuringen.

verberg tekst

Duurzaamheid

Als fietsenmaker van de oude stempel verkies ik repareren boven vervangen. Dit geldt voor hele fietsen, maar ook voor losse onderdelen. Daarnaast kies ik uitsluitend voor kwalitatief goede onderdelen welke langer meegaan, waardoor de afvalstroom verminderd wordt. Ook gereedschappen worden duurzaam gekozen en verouderd gereedschap gaat naar fietsenmakers in Afrika.

verberg tekst

Arbo

Voor zowel de reparatiebus als de werkplaats investeer ik in arbomaatregelen. Persoonlijke beschermingsmiddelen, afzuiging, ventilatie, goede verlichting en hijssystemen zorgen voor een prettige en weinig belastende werkomgeving.

verberg tekst

Milieu

Om het milieu zo min mogelijk te belasten, minimaliseer ik mijn benzinegebruik. Ik combineer verschillende ritten voor servicebeurten. Daarnaast scheid ik al mijn afval nauwkeurig (plastic, papier, oud ijzer en overig) en probeer ik veel materialen te hergebruiken. Verschillende niet herbruikbare materialen en onderdelen stel ik beschikbaar voor artistieke en creatieve projecten, zo gaan oude binnenbanden en kettingen naar Arthurkopf. Tot slot stimuleer ik het gebruik van dynamo's als alternatief voor batterijverlichting.

verberg tekst